Erotiek nummer vijf

Erotiek nummer vijf

35 x 70 x 1 cm, © 1990, € 180,00
Tweedimensionaal | Tekenkunst | Pastel

De artistieke nieuwsgierigheid van Gambasin heeft "Getallen" verschillende malen ontmoet: abstracte werkelijkheid, complexe en eenvoudige structuur tegelijk, eeuwig, oneindig, maar efemeer, op zoek naar zijn eigen karakter en structuur. 

Getallen hebben tegelijkertijd de dimensie van oneindigheid en die van het alledaagse leven en Gambasin probeert in zijn schilderkunst te reageren op hun vormen en hun hoekigheid. 

Dit onderzoek vormt een aanvulling op Gambasin surrealistische reis over leven-dood/realiteit-droom en over het thema seksualiteit, dat in zijn werken vaak als een vage achtergrond verschijnt.

Maar in dit geval komt het thema van de seksualiteit naar voren, omdat de schilder besloten heeft de onsterfelijkheid van de getallen aan te vechten, denkend aan het geven van hun vorm een "consistentie ... seksuele consistentie".

Het ontheiligde (of heilige) getal wordt zo een erotische vector, het wordt in zekere zin "de kapstok" waaraan genitaliën en erotische gebaren kunnen worden opgehangen. 

Vreemd ... en surrealistische lezing van de nummers !!!! 

Dit is een verrassende personificatie, misschien een echo van Arcimboldo's gebruik van fruit en groenten om gezichten te maken.